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EUROPEAN COMMISSION
DIRECTORATE-GENERAL FOR AGRICULTURE AND RURAL DEVELOPMENT

Deputy Director General, in charge of Directorates E, G and H

Brussels

AGRSIEEBRRINER D(2023) 4470048

By e-mail only

Dear A A TH-PIvac

Thank you for sending us your request via the ‘Informal Request for Information Form’
on 14 April 2023 concerning the implementation of Directive (EU) 2019/633 on unfair
trading practices (‘the Directive’).

In your request, you enquire about unilateral changes to a supply agreement concerning
mvoicing. Pursuant to Article 3(1), point (c) of the Directive, it is forbidden that the
buyer unilaterally changes the terms of the supply agreement, such as the frequency,
method, place, timing or volume of the supply or delivery, the quality standards, the
terms of payment or the prices. You want to know whether changes made to
communications prior to payment (i.e. invoicing) are terms of payment within the
meaning of the Directive. Moreover, you specifically refer to a situation in which,
following acquisition of the buyer by another company, the acquiring company informed
the suppllefs of the acquired company that future purchases would be made by the
acquiring company and that the corresponding invoices should be sent electronically by
the suppliers via Electronic Data Interchange.

First, it could be argued that the concept ‘terms of payment’ includes the terms of a
supply agreement determining, among others, the time and mode of payment, which may
indeed include invoicing and other communications between parties made prior to
payment. This interpretation is supported by recital 17 of the Directive, which provides
that the date of the issuance of the invoice or the date of its recelpt by the buyer can be
considered as the date in which the amount payable is set for a given deilvery period, in
accordance with Directive 2011/7/EU (!). This means that changes to invoicing practlces
can affect the time and mode of payment. Consequently, unilateral changes to invoicing
should be considered unilateral changes to the terms of payment and are therefore
prohibited under Article 3(1), point (c) of the Directive.

(") Directive 2011/7/EU of the European Parliament and of the Council of 16 February 2011 on
combating late payment in commercial transactions (OJ L 48, 23.2.2011, p. 1).
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Second, when it comes to unilateral changes to a supply agreement as a result of a
business acquisition, it should be noted that, the extent to which the rights and
obligations deriving from existing supply agreements are transferred to the acquiring
company will have to be determined on a case-by-case basis, taking into account all
relevant elements. It may depend on the specific terms of the supply agreement, the
consent of the suppliers that are party to the supply agreement, and on the agreement that
formalises the acquisition of the company. When the existing supply agreements of a
company are transferred as such to the acquiring company, such supply agreements
generally subsist in their original terms and any changes made to the original terms of the
supply agreements will require the consent of the supplier as party to the original supply
agreement. In consequence, changes made to the terms of the supply agreement
following the acquisition of the buyer by another company, and not agreed to by the
suppliers, are prohibited as unilateral changes pursuant to Article 3(1), point (c) of the
Directive.

Finally, certain invoicing practices may result in higher costs for suppliers, who may be
required to invest in new technologies or even face additional financial costs in certain
supply chain financing arrangements. As a result, certain changes to invoicing practices
could also lead to the buyer requiring payments from the supplier that are not related to
the sale of the agricultural and food products, which is forbidden pursuant to Article 3(1),
point (d) of the Directive.
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The present opinion is provided on the basis of the facts as set out in your request for
information of 14 April 2023 and expresses the view of the Commission services and
does not commit the European Commission. In the event of a dispute involving Union
law it is, under the Treaty on the Functioning of the European Union, ultimately for the
European Court of Justice to provide a definitive interpretation of the applicable Union
law.

Please be advised that we intend to share your questions and our replies with other

Member States via the CIRCABC system so as to facilitate the consistent implementation
of the Directive. Doing so, we will redact any personal information

Yours sincerely,

Pierre BASCOU
Acting Deputy-Director General

2
B8 Electronically signed on 05/05/2023 14:28 (UTC+02) in accordance with Article 11 of Commission Decision (EU) 2021/2121



