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Thank you for your questions of 26 June 2020 on the implementation of the Directive 
(EU) 2019/633 on unfair trading practices (‘the Directive’).  

In your email you raise firstly questions as to some of the notions referred to in Article 
3(2) of the Directive. With your second question you wish to receive further explanation 
on the cost estimates which the buyer is obliged to give to the supplier upon request in 
accordance with Article 3(3) of the Directive. 

Definition in Article 3(2) of the Directive 

With your first question you inquire about the meaning of ‘stocking’, ‘displaying’ 
‘listing’ and ‘making a product available’ on the market according to Article 3(2) of the 
Directive.  

The Directive does not further define these notions.  

However the following reflections of the Commission services might be of interest for 
your process of drafting the national transposition legislation. 

For the notion of ‘stocking’ there is in particular no specification on the location where 
the stocking of products is supposed to take place. However, compared to ‘listing’, 
‘stocking’ would be a notion which relates to the physical presence of a product, which 
would also include the storage of such goods.  

‘Listing a product’ is normally understood as the integration of the product on the 
buyer’s list of products which the buyer intends to further market or sell to other trading 
partners or e.g to end consumers in a retail outlet. It can be understood to mean 
integrating the product into the buyer’s portfolio of products for further resale. 

‘Displaying’ is normally understood as putting the goods on the shelves for sales. 
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‘Making a product available on the market’ is a wider notion and is neither limited to the 
first placement of the product on the market, nor is it limited to a certain part of the agri-
food supply chain, i.e. the notion is not limited to suppliers’ payments to retail buyers for 
making the product available to end-consumers.  
Payments and cost estimates according to Article 3(3) of the Directive 

With your second question you basically wish to know  

i) whether the payments that a buyer can demand from a supplier must be 
related to the costs, and in particular whether these payments are limited 
by these costs or could be (much) higher than the underlying costs; 

ii) how detailed any payments and cost estimates which the buyer is obliged 
to give in writing must be; 

iii) who ultimately will decide about whether the payment and cost estimates 
to be given according to Article 3(3) of the Directive by the buyer are 
adequate. 

We would like to recall the rationale of Article 3(3) of the Directive as a provision which 
aims to create transparency for the supplier in situations in which the buyer asks the 
supplier for a contribution for services provided by the buyer, as described in Article 3(2) 
of the Directive. The provision should enable the supplier to make a well-informed 
decision - based on information provided by the buyer – concerning his willingness to 
financially contribute to services offered by the buyer on the basis of the known “price 
tag” for this, or rather not accept to enter into the transaction. 

The Directive does not regulate prices or payments by the supplier. Neither does it relate 
the payment asked from the supplier to the underlying costs which would prevent the 
buyer from charging ‘higher” payment. The parties’ freedom to agree on prices for 
services is not limited by the obligation to communicate payment and cost estimates.  

Your further question on how detailed such payments and cost estimates should be, is 
difficult to answer in the abstract, also taking into consideration that the buyer might not 
want to reveal all of his internal costs. As you point out, recitals (26) and (27) of the 
Directive require the buyer to provide objective and reliable estimates for the supplier’s 
contributions. It will depend on the parties’ understanding or customs of the sector if 
payments are normally demanded overall or per unit. Likewise it may prove sufficient 
that the buyer relies on standard costs e.g. for printing, advertising costs, without 
revealing whether he was able to source printing/advertising input at a lower price than 
the market price. Administrative costs can be part of this cost calculation, but would be 
expected to be identified towards the supplier as a cost item if the supplier asks for a cost 
estimate.  

The above parameter would be taken into account by an enforcement authority if it had to 
assess a related complaint by a supplier.  

*** 

The present opinion is provided on the basis of the facts as set out in your email of 26 
June 2020 and expresses the view of the Commission services and does not commit the 
European Commission. In the event of a dispute involving Union law it is, under the 
Treaty on the Functioning of the European Union, ultimately for the European Court of 
Justice to provide a definitive interpretation of the applicable Union law.  
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Please be advised that we intend to share your questions and our replies with other 
Member States via the CIRCABC system so as to facilitate the consistent transposition of 
the Directive. Doing so, we will redact any personal information.  

Yours sincerely, 

(e-signed) 
Michael SCANNELL 

 




