15.11.2016

Andrej Matvoz na konferenci v Beogradu ter gost Komisije za varstvo konkurence Republike Srbije

 

Andrej Matvoz se je 10. Novembra 2016 v Beogradu udeležil konference “Focus on Competition” – Celebrating the First Decade”, kjer je bil tudi eden od uvodnih govornikov. V uvodnem prispevku je predstavil nekaj ključnih poudarkov v zvezi z izvajanjem  politike konkurence, ki so skupnega pomena za slovensko in srbsko institucijo za varstvo konkurence, še posebej pa je poudaril vlogo Memoranduma o soglasju glede dvostranskega sodelovanja med Javno agencijo Republike Slovenije za varstvo konkurence in Komisijo Republike Srbije za varstvo konkurence, ki sta ga instituciji podpisali pred tremi leti.

 

Konferenco je ob  10. obletnici izdajanja letne publikacije “Focus on Competition” organizirala odvetniška družba Karanović&Nikolić. Udeleženci so v okviru programa med drugim razpravljali o  vplivu evropskega konkurenčnega prava na države, kandidatke za vstop v EU, o vlogi ekonomske analitike ter praksi konkurenčnih organov na tem področju. Na koncu je potekala razprava tudi  o vplivu Brexita na Vzhodni Balkan in Evropsko Unijo.

 

V okviru konference je Andrej Matvoz, na povabilo predsednika Komisije dr. Miloja Obradovića, obiskal  tudi Komisijo Republike Srbije za varstvo konkurence. To je bila priložnost za izmenjavo izkušenj pri izvajanju politike konkurence v obeh državah kot tudi za dogovor o nadaljevanju in nadgradnji sodelovanja obeh institucij, kjer že podpisani Memorandum o sodelovanju med institucijami predstavlja dobro izhodišče. Predsednik Komisije dr. Obradović je slovenskega gosta  seznanil z rednimi aktivnostmi Komisije  kot tudi z napredkom v okviru  pogajalskega procesa  za vstop Republike Srbije v Evropsko Unijo. Tekom pogovora so bili dogovorjeni tudi okvirni nadaljnji koraki pri sodelovanju med institucijama, kar bi omogočilo enotnejši standard  in učinkovitejšo politiko varstva konkurence v tem delu Evrope, to pa za srbsko agencijo predstavlja tudi ključni del pogajalskega procesa za polnopravno članstvo Srbije v Evropski Uniji.