Uspešno zaključen Evropski dan konkurence in potrošnikov

Sporočilo za javnost

22. maja je na Brdu pri Kranju potekal Evropski dan konkurence in potrošnikov, ki sta ga organizirala Urad RS za varstvo potrošnikov in Urad za varstvo konkurence in je bil posvečen obravnavi problematike energetike z dveh vidikov: varstva konkurence in varstva potrošnikov. Udeležence konference so pozdravili minister za gospodarstvo mag. Andrej Vizjak, evropska komisarka za konkurenco Neelie Kroes, evropska komisarka za varstvo potrošnikov Meglena Kuneva ter članici Evropskega parlamenta Pervenche Berés in Eluned Morgan.

 

Slovenski minister za gospodarstvo mag. Andrej Vizjak je v svojem uvodnem nagovoru udeležencem konference med drugim poudaril:"Skrb za potrošnike kot skrb za kakovost življenja zahtevata liberalizacijo osnovnih storitev. Pri tem so potrebni varnostni ukrepi, kar je bistvenega pomena za sodobno in prožno gospodarstvo, pa tudi za socialno vključevanje. Učinkovit in konkurenčen notranji energetski trg je ključen za doseganje trajnostne, konkurenčne, kakovostne in zanesljive oskrbe z energijo. Za zaščito potrošnikov pri uveljavljanju njihovih pravic do osnovnih storitev in izbire potrebujemo pregleden trg ter boljše mehanizme za pritožbe in pravna sredstva."

 

Prvi del konference pod naslovom Energija – Ali obstaja možnost učinkovite konkurence? je moderiral Tomaž Orešič, direktor trženja za področje Centralne in Zahodne Evrope v podjetju EFT Group. Popoldanski plenum pod naslovom "Energija kot neizbežen in dragocen vir za potrošnike", ki ga je vodil doc. dr. Klemen Podobnik s Pravne fakultete Univerze v Ljubljani, pa je bil posvečen potrošniškim temam.

 

Na obeh plenumih so sodelovali številni priznani domači in tuji strokovnjaki s področja varstva konkurence in varstva potrošnikov, predstavniki Evropske komisije, Evropskega parlamenta, predstavniki stalnih predstavništev držav članic EU, nacionalni predstavniki varstva konkurence in varstva potrošnikov držav članic EU in držav jugovzhodne Evrope.

 

Konferenca je priložnost za izmenjavo mnenj glede poteka liberalizacije energetskih trgov, ukrepov Evropske komisije za zagotovitev učinkovite konkurence in vzpostavitev notranjega energetskega trga. To naj bi zagotovilo resnično izbiro vsem potrošnikom v EU, bodisi državljanom bodisi podjetjem, ter izmenjavo izkušenj držav članic s področja energetskih trgov. Kljub velikemu napredku na področju vzpostavitve konkurenčnega trga čaka pristojne institucije še veliko dela. Pri tem bo potrebno sodelovanje vseh, ki so kakor koli povezani z delovanjem energetskih trgov, zagotavljanjem učinkovite konkurence na energetskih trgih in s tem možnosti izbire za podjetja in gospodinjstva.

 

 

 

 

Nazaj na seznam
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava