SLOVENSKI DAN VARSTA KONKURENCE 2019

Javna Agencija Republike Slovenije za varstvo konkurence (AVK) je 26. septembra 2019 organizirala tradicionalno letno konferenco Slovenski dan varstva konkurence. Letošnja konferenca je bila posvečena obravnavi  pravnih sredstev v konkurenčnem pravu. Konferenco je odprl  Andrej Matvoz, Direktor AVK, ki je pozdravil okoli 80 udeležencev iz Slovenije in nekaterih sosednjih držav. 

Osrednji govornik Prof. Richard Whish, častni profesor prava na King’s College London, je v svoji predstavitvi poudaril predvsem težavnost ustrezne izbire in izvajanja pravnih sredstev v konkurenčnem pravu .

V okviru prvega panela je razprava potekala o ciljih in omejitvah uporabe pravnih sredstev v konkurenčnem pravu. Fabio Cannizzaro iz Evropske komisije, Direktorata za konkurenco, je udeležencem predstavil pogoje za učinkovito uporabo pravnih sredstev na področju omejevalnih ravnanj, pri tem pa nanizal nekaj značilnih primerov iz prakse Evropske komisije.  Tomaž Ilešič iz odvetniške družbe  Partner,  Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji pa je udeležencem predstavil pravna sredstva z vidika slovenskega konkurenčnega prava.

Prispevki v drugem panelu so se dotaknili uporabe pravnih sredstev v praksi. Uvodoma je  Thibaud Vergé,  profesor na univerzi  ENSAE Paris  in svetovalec družbe Charles River Associates, predstavil uporabo pravnih sredstev z ekonomskega vidika in s ključnim vprašanjem, ali so pravna sredstva na področju presoje koncentracij učinkovita.  Birhe Panhans iz Evropske komisije, Direktorata za konkurenco, je v predstavitvi nanizala aktualno prakso Evropske komisije s poudarkom na presoji koncentracij. Na koncu je Ana Pavlaković Skočić iz Hrvaška agencija za varstvo konkurence (AZTN) predstavila še prakso Hrvaške agencije za varstvo konkurence  (AZTN).

Razpravo ob zaključku obeh panelov  je vodil izredni  profesor  dr. Mitja Kovač z Ekonomske fakultete v Ljubljani.

Ob zaključku  konference  je prof. Richard Whish povzel ključne ugotovitve iz razprave in izpostavil med drugim potrebo po smiselni uporabi pravnih sredstev v konkurenčnem pravu, kjer se principi uporabe pri presoji koncentracij podjetij ali obravnavi omejevalnih ravnanj bistveno razlikujejo. Poudaril je tudi časovno omejenost ukrepov, še posebej v hitro razvijajočih se industrijah. Izpostavil je tudi pomembnost  ex-post vrednotenja uporabe pravnih sredstev v konkurenčnem pravu, kjer je smiselno izhajati tudi iz preteklih izkušenj in obstoječe prakse.

Več informacij o konferenci  in predstavitve govornikov je na voljo tukaj.

 

 

 

 

Nazaj na seznam
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava