Obvestilo - Lokacijske klavzule

 

S 1. 10. 2005 je na območju Evropske unije prišlo do sprememb konkurenčno-pravnih pravil na področju distribucije avtomobilov, tako da t. i. "lokacijske klavzule" v pogodbah med proizvajalci oziroma distributerji avtomobilov in prodajalci v skladu z Uredbo Evropske komisije št. 1400/2002 o skupinskih izjemah glede distribucije avtomobilov niso več dovoljene. Te klavzule so prodajalcem preprečevale odpiranje prodajnih mest zunaj geografskih meja, ki so jih določili proizvajalci oziroma distributerji.

 

Evropska komisija je v zvezi s tem dne 30. 9. izdala sporočilo za javnost, ki si ga lahko ogledate na naslednji povezavi.

 

Urad RS za varstvo konkurence je z namenom, da bi preveril spoštovanje določb o prepovedi "lokacijskih klavzul" v Republiki Sloveniji, opravil analizo med večjimi avtomobilskimi distributerji. Urad je na podlagi analize ugotovil, da na področju avtomobilske distribucije ni opaznih kršitev konkurenčnopravnih pravil, tako glede "lokacijskih klavzul" kot tudi glede drugih določb Uredbe Evropske komisije št. 1400/2002 o skupinskih izjemah glede distribucije avtomobilov in Uredbe o skupinskih izjemah.

 

Urad se udeleženim podjetjem zahvaljuje za sodelovanje.

 

Andrej Plahutnik, direktor

 

 

 

 

Nazaj na seznam
Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava