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Thank you very much for your questions of 30 October on the implementation of the 
Directive (EU) 2019/633 on unfair trading practices (‘the Directive’). 

Question 1 

By your first question, you inquire whether the Directive affects the ability of the parties 
to use Supply Chain Financing. You give the example of payment by the supplier of a 
small interest in order to receive earlier payment than the payment period stipulated in 
his invoice (in your example 90 days). In the example you give, a supplier pays an 
additional amount of 0.25% of the invoice amount to the financing institute to receive 
earlier payment. 

It is important to underline that while the possibility to use Supply chain financing is as 
such not affected by the Directive, the use of such financing mechanisms cannot prolong 
the payment periods stipulated in the Directive. The unfair trading practices listed in 
Article 3 (1) of the Directive are not open to any alternative arrangements between the 
parties.  

This means that even if the supplier was willing to agree to a longer payment period than 
30 days after invoice or delivery for perishable and 60 days for non-perishable products, 
the buyer would commit an unfair trading practice by paying later than the stipulated 
deadlines in the Directive. However, it seems arguable that parties may want to cater for 
earlier payments than 30, respectively 60 days, even if this means that the supplier agrees 
to an arrangement by paying an interest payment, in turn for such earlier payment. 
Therefore an agreement between the contracting parties of such an earlier payment to the 
supplier will not fall under Article 3 (1) (d) of the Directive. One could consider that the 
supplier gets something in return for paying this additional amount, namely to have 
earlier payment via the bank. 

Just for the sake of completeness it should be pointed out that Member States can 
stipulate shorter payment deadlines in line with Article 9 of the Directive. 
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Question 2 
 
In your second question, you are asking for clarification on the term used in Article 3 
paragraph 1 1(a) indent (i) (ii) as well as recital 17 of the Directive for the delivery of 
products ‘on a regular basis’.  

For certain agricultural and food products, delivery normally occurs on a daily basis or 
several times during a week or a month. The notion ‘on a regular basis’ is meant to 
cover these situations and is e.g. relevant for the dairy sector, in which the sales of raw 
milk is often made on a daily basis. The rationale of this provision is to avoid e.g, daily 
invoicing which would result in administrative burden for the parties. Other intervals 
(e.g. fortnightly deliveries) are also possible, provided that the period for grouping 
deliveries together for payment purposes does not exceed one month.  

Consequently, when deliveries are grouped together for a period not longer than one 
month, the payment must take place 30 or 60 days after this month, as laid down in 
Article 3 (1) a of the Directive.  

Question 3 

In your third question you are seeking for clarification on how the term ‘established’ is 
interpreted when it comes to filing a complaint with an enforcement authority in a 
situation in which the buyer is a subsidiary which belongs to a group company.  

In order to define ‘established’ for the needs of Article 5(1) of the Directive it is 
irrelevant whether the identified contract partner is part of a larger group or whether it is 
the mother company or a subsidiary. If a subsidiary of a multinational company buys 
agricultural and food products, then the subsidiary, which is the buyer, in concreto, is the 
relevant contract partner, whose place of establishment determines the competence of the 
enforcement authority referred to in your question. In the competent situation where both 
the supplier and buyer are established in Denmark, the enforcement authority would be 
the Danish. 

Question 4 

By your fourth question you are asking whether the supplier and the buyer of agricultural 
and food products can agree with binding effect on the choice of applicable law in 
relation to national legislation including the legislation which transposes the UTP, e.g. 
whether a supplier in Sweden and a buyer in Denmark can decide on Swedish law.  

Under Regulation (EC) No. 593/2008  (Rome I), Parties are free to decide the law 
applicable in their contractual relationship. The Directive does not interfere with the 
choice of law applicable to the contract. 

However, according to Article 3 (4) of the Directive, the overriding mandatory 
provisions of the Directive cannot be derogated from. See also Rome I, Article 9. The 
Member States must therefore ensure in their national legal order that, regardless of the 

                                                 
1 You refer to Article 3 paragraph 2 of the Directive, but the relevant provision is Article 3 (1) of the 

Directive. 
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choice of law otherwise applying to the contract, the parties are not able to derogate from 
the overriding mandatory provisions contained in Article 3(1) and (2) of the Directive.   

Question 5  

You inquire which party is under the obligation to provide information regarding whether 
the supplier and buyer fall within or outside the relevant thresholds in Article 1 of the 
Directive. You inquire whether both parties should provide information on what their 
respective turnover is before entering into a delivery agreement or whether it is for the 
buyer to decide if he is sufficiently reassured by the information supplied by the supplier.  

The existence of unfair trading practices by a buyer will be analysed and decided upon by 
the enforcement authority designated by the Member State. In order to come to a finding 
of the existence of an unfair trading practice within the meaning of Article 3 of the 
Directive, according to normal principles of administrative law, the authority would have 
to establish that the conditions of the applying the articles of the Directive are fulfilled.  

The Directive does not establish any burden of proof rule and leaves the stipulation of 
burden of proof to national legislation (see recital 24 of the Directive).  

Question 6 

By your sixth question you are asking who has the burden of proof that acts of 
commercial retaliation of the buyer according to Article 3 (1) (h) of the Directive are due 
to the supplier's complaint (or exercise of his contractual rights). 

As reflected in paragraph 24 of the Recital, the Directive does not harmonise the rules on 
the burden of proof to be applied in national proceedings, e.g. proceedings before the 
National Competition Authorities. The rules on the burden of proof are those laid down 
by the national law of the Member States. Often it will be the party bringing a claim that 
has to prove its allegation. 

Question 7 

By your seventh question, you are requesting guidance on how to approach the definition 
of a ‘perishable product’. You want to know whether the purpose of the intended usage 
(e.g. selling apples for the production of apple puree) of the product should be taken into 
account when assessing whether a product is unfit for sale.  

According to Article 2 (5) and recital 17 of the Directive, a product should be considered 
perishable if it can be expected to become unfit for sale within 30 days from the last act 
of harvesting, production or processing by the supplier. This is regardless of whether the 
product is further processed after sale, and regardless of whether the product is handled 
after sale in accordance with other rules, in particular food safety rules. This means that 
the product should be regarded as such, regardless of the individual use which the buyer 
envisages for the product. Taking into account the purpose of the intended and individual 
usage of the product by the buyer will undermine the protection that the Directive 
attempts to give by setting stricter deadlines for payment of perishable products.  

If a product is, by its very nature, unfit for sale after the period of 30 days after harvest, 
production or processing, then it will be considered perishable regardless of the 
individual use, which the buyer envisages for the product.   

jpletersek
Označi
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Question 8  
 
By your last question, you are in essence asking how to calculate the turnover, if the 
buyer is member of a buying group. 

According to Article 2 of the Directive, the notion of buyer includes any natural or legal 
person buying agricultural and food products, including groups. This means that in 
situation where the buyer is the contract partner of the supplier, buying such products of 
him, the Directive will apply. 

The Directive does not contain provisions related to the revenue, but refers to the 
turnover of the company. The annual turnover is determined by calculating the income 
that an enterprise received during the year in question from the sale of products and 
provision of services falling within the company’s ordinary activities, after deducting any 
rebates. The turnover should not include value added tax (VAT) or other indirect taxes2.  

In Article 1 (2), the Directive refers to the SME Recommendation for turnover purposes 
and in particular to Articles 3, 4 and 6 thereof. This means that in order to calculate the 
turnover, the Directive would take into account whether a supplier or buyer qualifies as 
autonomous or whether the supplier or buyer has a relationship with other enterprises, 
which would qualify as partner or linked enterprises.  

In these latter situations, the rules of Article 6 of the Annex to the SME Recommendation 
describe in detail, how the turnover should be calculated, for instance, in case of partner 
or linked enterprises and where they exist, the consolidated accounts of the enterprise (in 
which the enterprise is included), rather than the countrywide turnover, would have to be 
taken into account. As Annex of the SME Recommendation describes and as illustrated 
by various examples in the user guide (see the examples as of page 25), shares of other 
enterprises in the supplier/buyer or shareholdings of the supplier/buyer in other 
enterprises are thus relevant for turnover calculations (partner enterprises) as well as the 
exercise of control which a supplier/buyer has in other enterprises or is subjected to 
(linked enterprises).  

For the turnover, one should not rely only on the turnover derived from the agricultural 
and food products, unless these are the only ordinary activities, since this is not the only 
income that would determine a company’s capacity to pay in time or fulfil any of the 
other requirements of the UTP Directive. 

*** 

The present opinion is provided on the basis of the facts as set out in your email of 30 
October 2019 and expresses the view of the Commission services and does not commit 
the European Commission. In the event of a dispute involving Union law it is, under the 

                                                 
2 European Commission, User guide to the SME Definition, 2017, p. 13, referring to Article 28 of the 

Council Directive 78/660/EEC of 25 July 1978 based on Article 54(3)(g) of the Treaty on the annual 
accounts of certain types of companies (OJ L 222, 14.8.1978, pp. 11-31). 
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Treaty on the Functioning of the European Union, ultimately for the European Court of 
Justice to provide a definitive interpretation of the applicable Union law.  

 

Please be advised that we intend to share your questions and our replies with other 
Member States via the CIRCABC system so as to facilitate the consistent transposition of 
the Directive. Doing so, we will redact any personal information.  

Yours sincerely, 

 

Michael SCANNELL 
Acting Deputy Director-General 

 

 

 

 




