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Thank you for the questions in your request for information of 9 September 2021 
concerning the implementation of the Directive (EU) 2019/633 on unfair trading 
practices (‘the Directive’) sent to the European Competition Network (ECN). 
Directorate-General for Competition forwarded your request to me, because the questions 
raised in your request concern an area of law which is under the responsibility of the 
Directorate-General for Agriculture and Rural Development.  

Enforcement of cross-border conflicts and applicable law 

By your first question, you inquire information about the competent enforcement 
authority and applicable law in case of cross-border conflicts.  

The Directive gives the enforcement authorities in either the supplier’s or the buyer’s 
country the territorial competence to enforce the provisions of the Directive; see Article 
3. The Directive does not have provisions that govern the law applicable to the contract.  

According to Article 8 of the Directive, the enforcement authorities shall cooperate 
effectively with each other and with the Commission. They shall also provide mutual 
assistance in investigations that have a cross-border dimension. However, the Directive 
does not provide for any concrete mechanism on how decisions by an enforcement 
authority located in one Member State should be executed in another Member State. A 
Member State may rely on any existing bilateral administrative agreement, which 
provides for such cooperation, or examine which routes of cooperation with other 
enforcement authorities exist under national law. Please see also our reply to your 
authorities of 24 July 2019 (Annex I) concerning cross-border application of Article 5.  
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Reference period (year) for the calculation of the turnover 

By your second question, you are looking for information concerning the reference 
period (year) for the calculation of annual turnover of the relevant undertakings. 

In Article 1(2), the Directive refers to the SME Recommendation for turnover purposes 
and in particular to Articles 3, 4 and 6 thereof. Article 4 of the Annex to the SME 
Recommendation provides further guidance on the reference period and calculation of 
the turnover for newly created undertakings. When making the calculations, you should 
use the data contained in the last approved annual accounts (i.e. prior to the sales 
transaction under investigation).  

As already explained in the letter to the Dutch authorities of 29 October 2020 (Annex II), 
the sales relation between the parties has to be assessed as it existed when the transaction 
occurred. If at that moment the turnover of the supplier or the buyer within the meaning 
of Article 1 of the Directive is such that the supplier is not protected within the meaning 
of Article 1 of the Directive, this cannot be changed retroactively. This means that 
Article 3 of the Directive would not come to apply to a ‘non-eligible’ sales transaction, 
even if at a later point in time the supplier would merit protection because e.g. the 
supplier’s turnover figures has decreased or the buyer’s turnover figures has increased in 
the meantime. 

*** 

The present opinion is provided on the basis of the facts as set out in your request for 
information of 9 September 2021 and expresses the view of the Commission services and 
does not commit the European Commission. In the event of a dispute involving Union 
law it is, under the Treaty on the Functioning of the European Union, ultimately for the 
European Court of Justice to provide a definitive interpretation of the applicable Union 
law.  

Please be advised that we intend to share your questions and our replies with other 
Member States and designated enforcement authorities via the CIRCABC system to 
facilitate the consistent transposition of the Directive. Doing so, we will redact any 
personal information.  

Yours sincerely, 

Michael SCANNELL 
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(Signed) 




