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Thank you for your questions of 7 January 2020 on the implementation of the Directive 
(EU) 2019/633 on unfair trading practices (‘the Directive’). 

Question 1 

With your first question, you inquire what income of a legal person or a group of legal 
persons should be considered and calculated in the annual turnover. You are ultimately 
asking whether you should calculate all income or only the turnover related to the sector, 
for instance, the sale of agricultural and food products.  

In Article 1 (2), the Directive refers to the SME Recommendation for turnover purposes 
and in particular to Articles 3, 4 and 6 thereof. 

The annual turnover is determined by calculating the income that an enterprise received 
during the year in question from the sale of products and provision of services falling 
within the company’s ordinary activities, after deducting any rebates. The turnover 
should not include value added tax (VAT) or other indirect taxes1.  

For the turnover, one should not rely only on the turnover derived from the agricultural 
and food products, unless these are the only ordinary activities, since this is not the only 
income that would determine a company’s capacity to pay in time or fulfil any of the 
other requirements of the UTP Directive. 

 

Question 2 

With your second question, you are asking for the interpretation of the notion 
“subsequent agreement” used in Article 3(2) of the Directive. Article 3(2) allows certain 
trading practices, if they are previously agreed in clear and unambiguous terms in the 

                                                 
1 European Commission, User guide to the SME Definition, 2017, p. 13, referring to Article 28 of the 

Council Directive 78/660/EEC of 25 July 1978 based on Article 54(3)(g) of the Treaty on the annual 
accounts of certain types of companies (OJ L 222, 14.8.1978, pp. 11-31). 
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supply agreement or in a subsequent agreement between the supplier and the buyer. You 
would like to know whether the subsequent agreement still has to be signed, or agreed 
upon, before the prohibited requests of the buyer or whether it is possible, based on this 
article, for the buyer to legitimise his request to the supplier to pay for advertising or 
marketing, with an agreement after he made those requests. 

According to Article 3(2) of the Directive, the trading practices listed therein are 
prohibited, unless they are previously agreed in clear and unambiguous terms in the 
supply agreement or in a subsequent agreement between the supplier and the buyer.  

Therefore, no matter if in the supply agreement or in the subsequent agreement. The 
trading practices listed will be prohibited unless agreed beforehand.  

We draw your attention to the fact that ‘signature’ is not necessarily needed, as the 
Directive does not require the agreement to be necessarily in writing. 

Question 3 

With your third question, you are referring to the “mutual assistance” in investigations 
that have a cross-border dimension. You would like to know in particular what kind of 
international cooperation provisions should be implemented in national regulations 
implementing the Directive. 

According to Article 4(3) TEU, the Member States and the Union shall in full mutual 
respect, assist each other in carrying out tasks which flow from the Treaties. The 
aforementioned article is reflected in Article 8 of the Directive. According to that article, 
the enforcement authorities shall cooperate effectively with each other and with the 
Commission. They shall also provide mutual assistance in investigations that have a 
cross-border dimension.  
 
The Directive does not provide for any concrete mechanism on how decisions by an 
enforcement authority located in one MS should be executed against a buyer in another 
Member State. The Member States might rely on any existing bilateral administrative 
agreements which provide for such cooperation or examine which routes of cooperation 
with other enforcement authorities exist under national law. 
 
The enforcement authorities shall meet at least once per year to discuss the application of 
the Directive, on the basis of the annual reports referred to in Article 10(2) of the 
Directive. They shall inter alia discuss best practices and shall exchange information, in 
particular on the implementing measures that they have adopted in accordance with this 
Directive and on their enforcement practices. Lastly, they may adopt recommendations in 
order to encourage the consistent application of this Directive and to improve its 
enforcement. This forum will provide an opportunity to exchange the experience about 
the mutual assistance in cross-border cases. 
  



 

3 

Question 4  

Based on the wording of the Directive in recital 34 that ‘fines may be particularly 
effective and dissuasive’, with your fourth question, you inquire what level of fines 
would be considered effective. You are asking whether a percentage of turnover or a 
fixed amount would be more in keeping with the objectives of the Directive.  

The Directive, respecting the minimum harmonisation rule, does not determine the level 
of fines to be imposed. Depending on the particularities in each Member State, both a 
fixed amount and a percentage of a turnover could be considered as effective and 
dissuasive. The variations in the different Member States are noteworthy as regards both 
(minimum and/or maximum) thresholds and the possible amount of fines.  
 
The Member States and the enforcement authorities are free to decide on  the level and 
calculation method of fines, as long as the fines and the penalties in general are effective 
and dissuasive in the sense that they make possible the effective enforcement of the 
Directive.  
 
Question 5  
 
With your fifth question you are seeking for clarification on when the starting point of 
the payment period is; you are in particular asking whether the term ‘delivery’ used in the 
Directive (EU) 2019/633 means the same as the term ‘receipt’ used in the Directive (EU) 
2011/7 as you would like to harmonise the two Directives. 
 
It should be pointed out that the objectives of the two Directives are not identical, as the 
Directive 2011/7 has as its objective to establish late payment interests, while the 
Directive 2019/633 has as its objective the prohibition of unfair trading practices.    
 
As you rightly state, Directive 2019/633 does not use the term ‘receipt’, but rather uses 
the term ‘delivery.’ As can be seen from the formulation ‘whatever is the later date’, 
Article 3 (1) (a) intends to calculate the payment deadline of 30, respectively 60 days 
only from that point in time, when the buyer both knows which the amount of payment is 
and when the delivery took place. The rationale of that provision is to only subject the 
buyer to a respect of strict payment deadlines (with the consequence of a finding of 
committing an unfair trading practice subject to fines) as long as both events have 
occurred. For that reason, it seems legitimate to consider that a national law which 
interprets the notion of ‘delivery’ as ‘receipt of goods’ is in line with the Directive. 
 
We are however not fully certain on the implications of your national definition with 
regard to the possibility of the buyer having the authority to ‘dispose’ of the goods2 and 
cannot pronounce a view on that. However, in a situation in which the buyer can dispose 
of the goods without objection from the supplier, even if he is not in physical possession 
of the products, we would assume that the buyer is in the same situation as a buyer who 
received the goods physically. If at that moment also the amount payable is established, 
the triggering events for the calculation of the payment deadline seem to be fulfilled. 
  
 

                                                 
2 Definition of the term “receipt of agricultural and food products” as “a moment when according to an 

agreement a supplier (seller) gives agricultural and food products to a buyer to dispose or agrees that a 
buyer starts disposing them”. 
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Question 6 
 
With your last question, you are asking whether the payment periods of 30 or 60 days 
should also include the duration of agricultural products’ pricing, meaning according to 
your national law a ‘time period needed to evaluate the quality of agricultural products 
and accordingly calculate the payable amount to the supplier (seller)’. 
 
The Article 3 of the Directive contains the “black” practices that are considered to be 
unfair by their very nature. Article 3(1)(i) contains the prohibition of payment later than 
30 days for perishable agricultural and food products, as well as the prohibition for 
payment later than 60 days for other agri-food products. Those deadlines cannot be 
prolonged.  
 
The Directive aims to harmonise the payment deadlines and does not touch upon the 
issue of the time needed to evaluate the quality of the products to calculate the payable 
amount. There is no obligation imposed by the Directive to include the time needed for 
the pricing of the products in the stricter deadlines. Including that amount of time in 
those shorter deadlines, without extending them, would still respect the minimum 
harmonisation rule, as the aim of those deadlines is to ensure the payment within the 30 
and 60 days respectively, therefore, the Member States can introduce stricter rules. 
 
However, if such an inclusion of the time needed for the evaluation and calculation of the 
pricing has or is likely to have as an outcome the extension of the aforementioned 
deadlines, this would not be in line with the Directive and would not respect the 
minimum harmonisation standard of the Directive.  
 

**** 

The present opinion is provided on the basis of the facts as set out in your email of 7 
January 2020 and expresses the view of the Commission services and does not commit 
the European Commission. In the event of a dispute involving Union law it is, under the 
Treaty on the Functioning of the European Union, ultimately for the European Court of 
Justice to provide a definitive interpretation of the applicable Union law.  

Please be advised that we intend to share your questions and our replies with other 
Member States via the CIRCABC system so as to facilitate the consistent transposition of 
the Directive. Doing so, we will redact any personal information.  

Yours sincerely, 

Michael SCANNELL 
Acting Deputy Director-General 

 
 
 
Cc: Lithuanian Ministry of Agriculture 
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